top of page
Søk
  • Hilde Aarskog

Grensesetting


Om sunne «nei» og sanne «ja»

Før trodde jeg at det var høflig og riktig å si ja, og frekt og galt å si nei. Det er vel dette som kalles «Flink-pike-syndromet». Dette syndromet har mange symptomer, og mange vil nok kjenne seg igjen i dette: Man er gjerne godt likt, veldig hyggelig, omgjengelig, hjelpsom, generøs og hardt arbeidende. Om en har slike symptomer, kan man jo forståelig nok regnes som frisk som en fisk.

Men når motivene bak alle de nevnte symptomene handler mer om hva man føler at man burde,hva alle «sikkert forventer» og hva man tror skal til for å ikke såre eller fornærme folk, kan det fort bli skadelig. Ofte ender man opp med mye frustrasjon og sinne (som man kanskje er så godt oppdratt at man ikke gir uttrykk for, eller bare lar de nærmeste lide under), en følelse av å bli utnyttet og brukt, slitenhet, hodepine osv. Kanskje har du blitt en som stadig oftere må avlyse avtaler fordi du er utslitt eller har dobbeltbooket deg. Hvor alvorlige må symptomene bli før du gjør noe med det?

Da spør du meg kanskje «men hva kan jeg gjøre, da?»

Personlig er jeg tilhenger av å være ærlig om hvilke symptomer man har og se hva som kan ligge bak, for så å prøve å ta tak i dette. Så hva er årsaken? Hva er det som gjør at man har det slik? Jeg tror ærlig talt at det ofte handler om egenverd. Vi tenker kanskje ubevisst at «Det er ikke så farlig med meg.» «Jeg er ikke så viktig.» Livet ditt blir et stort uttrykk for at andres behov kommer foran dine egne.

Eller kanskje opplever du at du har verdi fordidu er en som hjelper. At mennesker som hjelper andre er mer verdifulle enn de som trenger hjelp ... Da ber du kanskje ikke så mye om hjelp heller? Men sannheten er vel at vi alle er verdifulle og vi trenger alle både å gi og å motta hjelp av og til.

Visste du at desto mer du respekterer deg selv,

desto mer vil andre respektere deg?

Vi trenger å jobbe på to plan: Atferd og tanke/indre overbevisning

Atferd

For de fleste av oss, er det å si nei, en treningssak.

I begynnelsen vil vi ikke ta oss i det før ettervi har sagt et feilplassert «ja». Etterhvert kjenner vi det på kroppen i detvi sier «ja».

Så blir vi bevisst ubehaget når spørsmålet kommer, og da er vi kommet så langt at vi kan være i stand til å si nei.

Noen av oss må faktisk øve oss på si ordet «nei» når vi er helt alene før vi klarer å si det høyt til andre.

Indre overbevisning

Ja, det holder ikke å bare si til oss selv at vi er like viktige som andre. Vi trenger å våge å ta det inn over oss og etablere det som en sannhet vi kjenner i dypet av hvem vi er. Ofte vil det å jobbe med både atferd og indre overbevisning samtidig være til gjensidig hjelp for det andre området. Det å høre oss selv si «nei» og erfare frihetsfølelsen det gir, og opplevelsen av å få respekt og verdi i møte med den andre, gjør noe med hvordan vi føler om oss selv. Det å føle seg verdifull og like viktig som den andre, vil igjen gjøre det lettere å si nei. Så når du klarer å si nei, ta deg god tid i etterkant på å kjenne på hvordan det opplevdes og minn deg på dette neste gang du blir fristet til å si «ja» der du kjenner du kanskje burde si «nei».

Som en siste motivasjon, vil jeg legge til at når vi ikke tilfredsstiller behovene til alle som er rundt oss, vil de være nødt til å finne andre løsninger. Kanskje vil de erfare at de klarer mer enn de tror. Kanskje vil andre trå til som ikke har sluppet til før, og disse kan vokse i erfaring og mestring. Kanskje vil ting bli avlyst og folk overlever likevel.

Den beste måten å ivareta både deg selv og de rundt deg på, er gjennom å verdsette BÅDEdeg selv og de andre nok til å leve i forhold til den kapasiteten og de ressursene du, og de, har.

Du er viktig!

Det er mange ting som ikke MÅ gjøres.

Det er mange ting som ikke må gjøres av DEG.

Jeg hører gjerne fra deg om du har input, om innlegget har vært til hjelp, eller om du trenger en å prosessere videre sammen med!


63 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page