top of page
Søk
  • Hilde

Vi krangler ikke, vi bare diskuterer!


I et forhold er det umulig å være enig om alt. Noen av oss krangler/diskuterer aldri, kanskje fordi den ene lar den andre bestemme eller ikke vet hva han/hun egentlig mener selv? Andre kan ha heftige krangler med høyt volum, og noen par har så ulikt "volum" når de sier fra at partneren ikke alltid oppfatter det som noe som betyr mye for den med lavest volum. Jeg tror det meste er normalt, men det som er viktig er å finne en måte å kommunisere på om begge synes er ok.

Kranglepraten

Pengebruk, barneoppdragelse, svigerforeldre, sex, hvordan ha ferie/hvile etc. Alle disse er vanlige "krangletemaer". Men har du noen gang snakket med partneren din om hvordan han/hun opplever det når dere krangler? Da mener jeg ikke selve temaet, men hvilket forhold dere har til det å krangle i seg selv?

Først etter å ha vært gift i 10 år hadde mannen min og jeg den praten, og jeg ble skikkelig overrasket! Vi har alltid kunnet si hva vi mener til den andre, og diskusjonene har noen ganger vært ganske intense. Men først da vi snakket om hvordan vi opplevde det å krangle, ble det tydelig hvor forskjellige vi var på dette området. Jeg synes det var flott at vi kunne si hva vi mente og diskutere til vi ble ferdige selv om det kunne gå ganske hett for seg. Mannen min derimot opplevde diskusjonene våre som svært truende og ble ofte usikker på om jeg fortsatt var glad i han. Er det ikke rart hvordan vi blir så opphengt i temaet vi diskuterer at vi blir blinde for hva det gjør med hverandre å diskutere i utgangspunktet? Jeg er så glad vi snakket om dette. Det gjorde at vi kunne forstå hverandre bedre, jeg kunne ta mere hensyn og han kunne oppleve seg tryggere.

Hva betydde krangel i familien du vokste opp i? Hvordan opplever du det når dere krangler som par?

Gjentagende krangler

Mange av oss opplever at visse temaer blir gjenstand for diskusjon om og om igjen. Ofte når vi krangler om et tema gjentatte ganger, er det mer enn temaet i seg selv som er problemet. Og selv om man kan være enige om at det er et problem, kan opplevelsen av hva som er problemet være forskjellig.

Mannen min og jeg diskuterte ofte når han hadde handlet matvarer. Jeg mente han handlet unødvendige og dyre ting, han mente ikke det. Dette ble over tid svært slitsomt for oss begge to. Selv om jeg skjønte at jeg overreagerte, klarte jeg ikke "skru av". Jeg mente jo fortsatt at jeg hadde rett...

Så lærte vi at vi kunne ta diskusjonen til et helt annet nivå. Vi trodde det handlet om pengebruk, men da vi begynte å snakke om hva vi opplevde vanskelig, ble det en helt annen samtale. For det første var det ikke en filleting som handlet om penger i det heletatt. For det andre var det ikke ett "problem", men to! Og ingen av problemene var filleting.

Jeg ble sint fordi jeg hadde et lavere forbruk enn han og var strengere med pengebruken. Så da han brukte penger på ting jeg ikke ville tillat meg å bruke penger på, følte jeg både at det var urettferdig og at han saboterte mine spareforsøk. Jeg opplevde at innsatsen min for å spare ikke var viktig og at jeg som menneske ikke var viktig. (Enda det var jeg som hadde valgt å ikke unne meg ting).

Han opplevde seg som en udugelig mann, for selv om han var økonomisk og gjennomtenkt når han handlet, var han fortsatt ikke så gnien som meg. Og uansett hvor mye han tenkte i butikken, fikk han kjeft da han kom hjem. Det gjorde butikkturene hans enda mer stressende. Han er flink til å tenke økonomisk i større innkjøp og finner ofte gode brukte ting når noe trengs til huset eller bilen o.l men var ikke vant til å tenke sånn om daglig handlingen.

Så handlet det om min opplevelse av å bli verdsatt og hans opplevelse av å kjenne seg god nok. Da forandret samtalen seg helt. Han bekreftet meg og både sa jeg var viktig og ba meg unne meg litt bedre personlig "budsjett". Og jeg kunne bekrefte at han var alt annet enn udugelig. Jeg sa jeg var takknemlig for at han også kunne tenke økonomisk selv om vi ikke var enige på hver krone. Nå kaster vi kvitteringene før jeg ser dem, også krangler vi ikke mer om det.

Hvordan har du det akkurat nå i parforholdet ditt? Er det er det tid for en samtale om hvordan dere diskuterer? Eller hva det betyr for hver av dere når dere diskuterer den samme "filletingen" for ørtende gang?

#Recipe

43 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page